PRAVILNO KOMBINOVANJE HRANE

U ovom tekstu nastavljamo započetu priču o pravilnom kombinovanju hrane. Zapravo, u narednih nekoliko tekstova bavićemo se osnovnim načelima zdrave ishrane i prirodne higijene.

Važnost pravilnog kombiniranja hrane je dokazana kroz intenzivna dugogodišnja istraživanja od kojih su najzapaženija ona od doktora Herberta M. Sheltona .

Kako se pravilno kombinovanje hrane uklapa u proces mršavljenja? Razmislite kako započinje vaš tipičan dan? Iskočite li iz kreveta puni života ili se jedva izvučete iz njega i popijete kafu da vas pokrene? Želite li tokom nedelje pozitivno učestvovati u svemu ili jedva čekate petak? Jeste li na kraju dana još uvijek puni energije, radujete li se provesti neko vrijeme s porodicom ili prijateljima ili se, kad dođete s posla, samo bacite pred televizor? Odgovori na ova pitanja zaviise o količini energije koju u sebi imate. Vjerojatno bismo svi željeli imati još više energije.

Varenje hrane zahtijeva veliku količinu energije. Ko se još nije osjećao pospanim nakon jela? To se događa zato što se sva energija troši na varenje.Vjerovali ili ne, ona zahtijeva više energije od trčanja, plivanja ili vožnje biciklom. Zapravo, na ništa se ne troši toliko energije kao na varenje pogrešno iskombinovane hrane.

Energija je bitna za proces detoksikacije, odnosno uklanjanje otrovnih tvari iz organizma. Budemo li ih redovno uklanjali, redovno ćemo i mršati i ostati mršavi.

Organizam treba imati dovoljno energije na raspolaganju da bi mogao sprovesti detoksikaciju. A ako varenje troši najviše energije od svih ostalih tjelesnih funkcija, postavlja se pitanje odakle ćemo dobiti energiju potebnu za sve ostale aktivnosti?

Pravilno kombinovanje hrane temelji se na otkriću da izvjesne kombinacije hrane mogu biti probavljene lakše i uspješnije od ostalih.

Ono što nas kombinovanje hrane uči jeste sljedeće: LJUDSKO TIJELO NE MOŽE PROBAVITI VIŠE OD JEDNE KONCENTROVANE NAMIRNICE U ISTOM OBROKU. To je vrlo jednostavna, ali i vrlo važna izjava. Sjetite se što je koncentrovana hrana: SVE ONO ŠTO NIJE VOĆE I POVRĆE.

Jeste li ikad jeli meso i krompir ili ribu i rižu, piletinu i tijesto, jaja i tost, hleb i sir ili žitarice i mlijeko zajedno. Ovakav način kombinovanja hrane je veliki teret za naš probavni sistem, I ono što mi zovemo varenjem je najčešće borba organizma da izbaci balast I toksičan otpad iz organizma I tom prilikom koristi ogromnu neporocjenjivu energiju.

Zbog svih procesa raspadanja, fermentacije i rezultirajuće kisjeline u želucu se nalazi velika masa smrdljive, trule hrane. Hrana se u želucu predugo zadržava, ne probavlja se i doslovno trune, a hranjive se materije iz nje gube. Tijelo za to vrijeme troši goleme količine energije. Hrana je onda natjerana u crijeva gdje putuje kroz desetak metara probavnog trakta. Tih deset metara crijeva mora izaći na kraj s trulom hranom. Zbog toga su ljudi poslije jela umorni i zbog toga nemaju energije. Takvoj hrani treba osam sati da iziđe iz želuca i još dvadeset do četrdeset sati da prođe kroz crijeva.

Mnoga istraživanja pokazala su da uzimanje proteina I ugljeenih hidrata u istom obroku usporava , pa čak I sprečava probavu.Kada hrana nije dobro iskombinovana , zbog posledica fermentacije do koje dolazi, u probavnom traktu će nastati alcohol. To ima na jetru jednake posledice kao I direktno uzimanje alkohola.

Ako želimo da nam se hrana ne zadržava po 8 sati u želudcu, ako ne želimo gasove , nadutost, žgaravice I kiselinu koja zahtijeva ljekove, onda u jednom obroku ne smijemo jesti više od jedne koncentrovane namirnice.

Postoji jednostavno rješenje kojim se to može izbjeći. Želite li jesti šniclu, ribu ili piletinu, jedite. Budite samo svjesni da vam ta hrana od mesa postaje jedinom koncentrovanom hranom za taj obrok. To znači da u tom obroku ne biste smjeli imati još takve hrane. Ne krompir, rižu, tijesto, sir ili hleb, već hranu s visokim udjelom vode. Drugim riječima, uz šniclu uzmite neko povrće, po mogućstvu da vam povrća bude duplo više od šnicle.

Nepridržavanje Pravilnog kombinovanja hrane ima mnoge negativne posljedice, a pridržavanje dovodi do pozitivnih. POZITIVNA POSLJEDICA BROJ JEDAN:MRŠAVLJENJE.

Upoznavajući vas s pravilnim kombinovanjem hrane, nastojimo promijeniti vaše postojeće prehrambene navike. Time se vaš život ne mora potpuno preokrenuti. Sve promjene učinite po sopstvenom ritmu Jasno, što se doslednije budete pridržavali ovog načela, imat ćete i više uspjeha pri mršavljenju.

Pravilno kombinovanje hrane ne sprečava vas da jedete ono što volite, samo nemojte jesti sve to odjednom. Ovakav način ishrane jednostavno stvara okruženje za mršavljenje. Probavite li hranu za tri umjesto za osam sati, ostaje vam još pet za detoksikaciju i mršavljenje, a energiju da i ne spominjemo.

Budete li se držali pravilnog kombinovanja hrane, iz prve ćete ruke doći do zaključka o kakvom se izvanrednom pravilu radi. Time smo dolazimo do trećeg pravila kojim ćemo se boriti protiv sala i otrovnih materija. O njemu usledećem tekstu…

Bibliografija:

Abramowski , O.L.M., M.D. Fruitarian Healing System. Natal, South Africa: Essenc e of Health, 1976. . Fruitarian Diet and Physical Rejuvenation. Wethersfield, Connecticut: Omangod Press, 1973. Accraido, Marcia M. Light Eating for Survival. Wethersfield, Connecticut: Omangod Press 1978. Agres, Ted. Your Food, Your Health. Chicago: Inter-Direction Press, 1972. Airola, Paavo. "Meat for B12?" Nutrition Health Review (Summe r 1983): 13 Allen, Hannah. The Happy Truth About Protein. Austin, Texas: Life Science, 1976. . "Lessonn33, Why We Should Not Eat Animal Products in Any Form." In The Life Science Health System, by T.C. Fry. Austin, Texas: Life Science, 1984. Altman, Nathaniel. Eating for Life. Wheaton, Illinois: Theosophical Publishers, 1974. Ames, Bruce N. "Dietary Carcinogens and Anti-Carcinogens." Science, 23. Septembe r 1983: 1256. Armstrong, J. W. The Water of Life. Devon, England: Health Science Press


Pročitajte

Kategorije