ŠTA JE DETOKSIKACIJA ORGANIZMA

 O detoksikaciji organizma priča se mnogo u zadnje vrijeme. Mnogi imaju svoje teorije da li je treba raditi I zašto, ili ne. Čini se da u moru razloga i priča najviše se potencira tema mršavljenja u što kraćem vremenskom intervalu ili čišćenje organizma brzinom svjetlosti. Mnogo je razloga i mnogo metoda, ali čini mi se da davajući joj pogrešne prizvuke nekako diskreditujemo i omalovažavamo njenu dobrobit.

Detoksikacija organizma je izuzetno važna, ali ona vas preko noći, bez muke ne može pretvoriti u sretnu, zdravu i vitku osobu.

Imajte u vidu da su se otrovne materije u vašem organizmu nakupljale dvadeset, trideset, četrdeset, pedeset ili i više godina i da zato ne mogu ni biti uklonjene preko noći. Nemoguće je naglasiti svu važnost uspješne detoksikacije organizma. On se mora osloboditi svih otrovnih materija kako bi svoju energiju mogao preusmjeriti na mršavljenje. Dok se otrovne materije nalaze u organizmu, velika količina energije trošit će se na njihovo uklanjanje .

Organizam se može čistiti na dva načina detoksikacijom ili postom.


Detoksikacija je uklanjanje otrovnih materija iz organizma uz pomoć posebno osmišljenog jelovnika, zdravih smutija I prirodnih proizvoda za čišćenje organizma.

Post je privremeno izbacivanje čvrstih namirnica s jelovnika. Može uključivati samo pijenje vode bez unosa nutrijenata ili konzumaciju sokova od voća I povrća.

DETOKSIKACIJA

Za hranu je bitno da omogućava čišćenje organizma, ali ne svjetlosnom brzinom. Ona mora biti takva da nelagoda koju uzrokuje bude zanemariva. Postoje namirnice koje izvrsno čiste organizam.

To su citrusi, listovi maslačka, svježi češnjak, razne vrste salata, zeleno lisnato povrće poput kelja, kupusa i raštana, mungo grah i sl.

Baš kao i post, i detoksikacija donosi brojne dobrobiti.

Toksini se najviše nakupljaju u glavnim tjelesnim organima, poput jetre i stomačnih organa.

Zato će upravo oni imati najviše koristi od detoksikacije te će se njihove funkcije poboljšati.

Vaše nadbubrežne žlijezde više neće biti preopterećene kao prije, a zdrave svježe detoks namirnice dodatno će ih nahraniti.Zdrave nadbubrežne žlijezde pomoći će vam i da se lakše nosite sa svakodnevnim stresnim situacijama.

Detoks će poboljšati i vašu cirkulaciju krvi, sniziti krvni pritisak, smanjiti nivo holesterola u krvi i nadutost te poboljšati probavu. Kvalitetan detoks dodatno će oslabiti utjicaj slobodnih radikala i osnažiti odbrambene mehanizme vašeg organizma. Budući da detoksikaciju možete sprovoditi duže nego post, njome ćete u dužem razdoblju zaštititi svoj organizam od brojnih oboljenja.

Dugotrajna detoksikacija podrazumijeva trajnu promjenu prehrambenih i drugih životnih navika, što će se snažno odraziti na vaše zdravlje i vitalnost.

Toksini prisutni u vašem tijelu iscrpljuju vaš organizam, zbog čega osjećate težinu u tijelu.

Nakon detoksikacije primijetit ćete lakoću u tijelu, naročito ako ste sproveli dubinsko čišćenje debelog crijeva.Bit ćete puni energije, što će vam omogućiti da spremno i kvalitetno obavljate svoje dnevne zadatke.

Nakon kvalitetnog detoksa nestat će i vaši problemi sa spavanjem koji su bili uzrokovani viškom toksina u organizmu, a riješit ćete se i hroničnog umora.

Kada jednom napravite detoksikaciju organizma, više se nećete htjeti odreći postignutog fizičkog i mentalnog zdravlja.Tako će se u vama javiti i potreba za trajnom promjenom stila i načina života.Na primjer, ako ste do tada pušili, jeli masnu i prerađenu hranu ili pili alkohol, te će navike vrlo vjerojatno postati samo dio vaše prošlosti.

Vrijeme poslije detoksa je idealno doba za uvođenje trajnih dobrih i zdravih promjena u život.

POST NA SOKOVIMA ILI VODI

Post omogućava odmor ne samo vašem sistemu za varenje nego i cijelom tijelu.Dopronosi mentalnoj snazi i ne treba ga poistovjećivati s izgladnjivanjem.

Post zahtijeva disciplinu i uvijek se bira ciljano - za čišćenje organizma ili ozdravljenje.


Post poboljšava rad vašeg imunog sistema I smanjuje upalne procese u tijelu.

Post možete prakticirati nekoliko puta godišnje, najbolje vikendom, i to u vrijeme izmjene godišnjih doba.

Za vrijeme posta

Dan započeti čašom tople vode sa limunom. Voda je veoma važna tokom procesa čišćenja organizma jer dodatno hidrira i pomaže kroz hidrataciju oslobađanje tijela od toksina. Sokovi obezbjeđuju žive hranljive materije koje su organizmu potrebne, a voda je ta koja ih «nosi» napolje.

Sokove treba piti na svakih 2,5 – 3 sata. Poslednji sok treba popiti najmanje 2 sata prije spavanja.

Ako tokom posta osjećate mučninu ili imate glavobolje, pomoći će vam vrući čaj od nane.

Patogeni mikroorganizmi koji dospiju u vaš organizam hrane se šećerom i drugim sastojcima iz hrane koju konzumirate.Upravo ćete postom uskratiti hranu uzročnicima infekcija u vašem organizmu, nezavisno o tome je li riječ o virusima, bakterijama, gljivicama ili parazitima.

Post pomaže u gubitku kilograma te pomaže sagorijevanje u sagorijevanju masnih ćelija bolje nego dijeta.Tokom posta organizam se umjesto šećerom za proizvodnju energije služi upravo tim masnoćama.

Post omogućuje vašim crijevima predah i odmor od varenja hrane, pridonosi njihovom zdravlju te ubrzava metabolizam.

Za osobe koje imaju većih problema sa sistemom za varenje, post je odličan odabir jer konzumacija samo svježih sokova i vode povoljno djeluje na crijeva te ubrzava proces ozdravljenja.

Ako imate višak toksina u tijelu,( a imate ) vašem organizmu treba dodatni podsticaj u obliku posta.

Post koji uključuje svježe ocijeđene sokove vrlo učinkovito će isprati otrove iz tijela.

Ako tokom posta uzimate određene biljne napitke za čišćenje organizma, njihova djelotvornost će biti maksimalna.To je zato što konzumacija hrane ometa djelovanje tih napitaka.

Ako svake nedelje postite po 1 dan jačate svoje mentalne sposobnosti i pridonosite dobrom zdravlju.Tokom posta vaš organizam ne treba energiju za rad sistema za varenje, imaćete višak energije, koji možete potrošiti na bavljenje sportom, druženje i sl.

Zahvaljujući postu, osjetićete lakoću u tijelu i mentalnu jasnoću.

Naše tijelo ima mnogo organa, brojne sisteme, hiljade hemikalija i milijarde ćelija koji su osmišljeni da nas izliječe od svega, a oni će to uraditi odmah, ako im samo damo priliku. Način na koji treba da damo našem tijelu šansu da nas izliječi, jeste da vodimo zdrav način života i stvorimo uslove za liječenje i naše tijelo će uzeti stvar u svoje ruke i uraditi sve ostalo što je potrebno.
Dr Ričard Šulc


Pružite svom tijelu mogućnost da djeluje svojom punom snagom, nesputano  otrovnim materijama i težinom.



Proizvodi iz članka

U par klikova mozete poručiti neki od proizvode iz članka. Ukupno ih je: 4

Pročitajte

Kategorije